5 października 2013

Ciasteczka kukurydziane

Ostatnio jestem bardzo nakręcona na ciasteczka (nawet bardziej niż na muffinki), a to chyba za sprawą jesienni i brzydkiej pogody. Miło jest mieć co pochrupać do ciepłego kubka kawy, herbaty czy też mlecznej czekolady. Ten typ ciastek jest zdecydowanie moim faworytem.
Kruche, niezbyt słodkie i proste w wykonaniu. Może i Wy się skusicie?

Składniki:/37 sztuk/

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2  łyżeczki sodki
  • 1/2 kostki miękkiego masła
Przygotowanie:
  1. Mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek mieszamy ze sobą. 
  2. Mikserem ucieramy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy jajka i dalej miksujemy. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. 
  3. Nabieramy troszkę ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach 1,5cm  i pieczemy 20 min w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka delikatnie się przyrumienią. 



7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...