Sałatka z kalafiorem
Czasami w ramach przekąski wolę zjeść coś wytrawnego. Dzisiaj zrobiłam sałatkę. Bardzo lekką i ze względu na dużą ilość warzyw bardzo zdrową. Można jeść ją na śniadanie, podwieczorek, jak tylko chcecie. W czasie rodzinnych spotkań również się sprawdzi :)
Składniki:
sałatka
- 2 średnie pomidory
- 1 średniej wielkości kalafior
- pół szklanki oliwek (pomieszane czarne i zielone)
- 2 jajka
- pół puszki kukurydzy
sos
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 90ml jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Kalafiora obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze,tak aby nie był zbyt miękki, ponieważ może się rozlatywać. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
- W tym samym czasie wstawiamy wodę i i gotujemy jajka na twardo.Gdy się ugotują zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki. Kroimy w grubą kostkę.
- Pomidora myjemy (można sparzyć skórkę i obrać) i kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.
- Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę. Wszystko ze sobą mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 min, aby sałatka doszła do siebie lub jemy natychmiast.
Lubię połączenie kalafior + pomidor. Zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie i lekko c:
Usuń