5 lipca 2012

Sałatka z kalafiorem


Czasami w ramach przekąski wolę zjeść coś wytrawnego. Dzisiaj zrobiłam sałatkę. Bardzo lekką i ze względu na dużą ilość warzyw bardzo zdrową. Można jeść ją na śniadanie, podwieczorek, jak tylko chcecie. W czasie rodzinnych spotkań również się sprawdzi :)

Składniki:
sałatka

  • 2 średnie pomidory 
  • 1 średniej wielkości kalafior 
  • pół szklanki oliwek (pomieszane czarne i zielone)
  • 2 jajka
  • pół puszki kukurydzy 
sos
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 90ml jogurtu naturalnego 
  • łyżka miodu 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
Przygotowanie:
  1. Kalafiora obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na parze,tak aby nie był zbyt miękki, ponieważ może się rozlatywać. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. 
  2. W tym samym czasie wstawiamy wodę i i gotujemy jajka na twardo.Gdy się ugotują zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki. Kroimy w grubą kostkę. 
  3. Pomidora myjemy (można sparzyć skórkę i obrać) i kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 
  4. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. 
  5. Składniki na sos mieszamy ze sobą  i polewamy sałatkę. Wszystko ze sobą mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 min, aby sałatka doszła do siebie lub jemy natychmiast.

Smacznego! 





Pomidorowe inspiracje Smakołyki na pikniki

3 komentarze:

  1. Lubię połączenie kalafior + pomidor. Zapowiada się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam na konkurs sałatkowy , który właśnie zaczął się na moim blogu. do wygrania zestaw noży laserowo ostrzonych. Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...