16 lipca 2012

Tagliatelle z sosem szpinakowo- śmietankowym.


Powoli zacznę wprowadzać małe zmiany,aby nie pojawiały się same słodkości,ale czasami coś wytrawnego, lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Zaczniemy od obiadu. Przepis wymyśliłam właściwie sama i pewnie większość z Was by to zrobiła, gdyż nie ma tu wielkiej filozofii. Wszystko rozpływa się w ustach! 

Składniki:
  • Makaron Tagliatelle 
  • 200g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1/3 szklanki śmietany 36% 
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pomidorki koktajlowe 
Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, następnie dodajemy rozmrożony szpinak. Mieszamy i po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek. Stopniowo dokładamy obie śmietany i dusimy przez jakieś 5 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Odstawiamy.
  2. W drugim garnku gotujemy wodę na makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
  3. Po ugotowaniu makaronu wykładamy go na talerz, następnie polewamy sosem i ozdabiamy paroma pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki. Zajadamy!

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...