Babkowe ciasto z malinami.
Nie lubię momentu wyciągania swoich wypieków. Zawsze boję się tego,że coś pójdzie nie tak, że coś się nie upiecze, wyjdzie zakalec itd, a ja się przez to zniechęcę. Już parę razy tak miałam i myślałam że tym razem również tak się stanie, czekałam ponad 1h, ponieważ wciąż miałam wrażenie,że w środku ciasto jest płynne. Powiedziałam sobie trudno, trzeba je wyjąć zanim całe się spali. I jak się okazało wszystko było ok, to taki typ ciasta i już. Nie było niczego niedopieczonego,środek wyglądał idealnie. I to jest przestroga,aby nie zawsze ufać metodzie 'suchego patyczka'!
Składniki:
Składniki:
- 4 szklanki mąki poznańskiej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki sodki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 szklanki kefiru
- szklanka oleju lub rozpuszczonego masła
- 2 szklanki całych malin
kruszonka:
- 5 łyżek mąki poznańskiej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Pierwszą przygotowujemy kruszonkę. Nic trudnego, wystarczy zagnieść ze sobą wszystkie składniki tak aby tworzyły całość i wstawić na czas robienia ciasta do lodówki.
- Teraz ciasto. Łączymy ze sobą składniki mokre i ucieramy ze sobą.W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą składniki suche. Stopniowo dodajemy je do składników mokrych i mieszamy ze pomocą łyżki, tylko do połączenia (mogą zostać grudki).
- Formę do ciasta smarujemy masłem i prószymy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Na wierzch układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Na sam wierzch sypiemy naszą kruszonką.
- Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1h, tak aby całe się zarumieniło. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Uwielbiam takie ciasta, szczególnie, gdy kontrastują z kwaśnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji malinowej ;)
Też uwielbiam takie połączenia Domi :)
Usuń