6 lipca 2012

Bruschetta.

Jaka jest moja niezawodna i szybka przystawka? Jest to oczywiście bruschetta. Zawsze chrupiąca i aromatyczna. Zadowala każde podniebienia. Swoją skonsumowałam z wczorajszą sałatką.

Składniki:
  • białe pieczywo (np. bruschetta)
  • duży pomidor 
  • 5  ząbków czosnku 
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny 
  • sól i  pieprz
  • bazylia 
Przygotowanie:
  1. Pieczywo kroimy na małe kromki. 
  2. Czosnek obieramy i siekamy. Dodajemy 1/2 szklanki oliwy z oliwek i 2 łyżki octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i smarujemy pieczywo. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 10 min. 
  3. Czas na pomidory. Należy je sparzyć  i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodać pieprz,sól i troszkę bazylii. Wszystko razem wymieszać.
  4. Po upieczeniu pieczywa na wierzch kładziemy przygotowane pomidory.
    Podajemy natychmiast z sałatką (np. wczorajszą) lub z jajecznicą czy też bez żadnych dodatków. 

Smacznego!






1 komentarz:

  1. u nas w Polsce najlepiej Bruschetta smakuje w lato ;) pomidory wtedy są bardzo wyraziste i smaczne! :D

    Bruschetta też to lubię! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...