3 lipca 2012

Muffinki z czereśniami

Nadeszły wakacje, a wraz z nimi lenistwo. Znalazłam czas na uporządkowanie wszystkich przepisów. Dzisiaj babeczki z czereśniami, które akurat były w domu, więc uznałam,  że trzeba to wykorzystać. Oczywiście, zawsze muszę o czymś zapomnieć- tym razem o cukrze. Obyło się bez tego, ponieważ czereśnie były dosyć słodkie :)

Składniki:
  • 210g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (można pominąć)
  • 150 ml kefiru/ jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • jajko
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny
  • czereśnie z usuniętymi pestkami
Przygotowanie:
  1. Tradycyjnie mieszamy mokre z mokrym i suche z suchym i łączymy ze sobą. Na koniec dodajemy czereśnie i jeszcze raz mieszamy łyżką,
  2. Papilotki smarujemy masłem i nakładamy do 3/4 wysokości masę. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 40 minut. 
  3. Wyjmujemy i studzimy na kratce. 

Smacznego!


03.07.2012

18.07.2014

18.07.2014


Smakołyki na pikniki

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...