28 stycznia 2012

Kruche babeczki.

Miałam je zrobić już dawno, ale wiadomo brak czasu itd. Teraz byłam do nich 'zmuszona' gdyż większość idzie na mój dzisiejszy bal :)  Nie mogę się doczekać! Z tego przepisu wychodzi około 55 babeczek ja podwoiłam proporcje i wyszło mi 107, ale wam podaje na tą mniejszą ilość. Ostrzegam jest to czasochłonna praca!

Składniki na ciastka:
  • 1/2 kg mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • kostka margaryny 
  • 3 łyżki śmietany
Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • kostka margaryny 
Składniki dekoracyjne: 
  • galaretka agrestowa
  • galaretka poziomkowa 
  • galaretka brzoskwiniowa 
  • czekolada 
  • rodzynki 
  • dżem porzeczkowy 
Przygotowanie babeczek: 
  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek. Robimy dołeczek i wbijamy żółtka oraz dodajemy śmietanę i margarynę. Wszytko siekamy nożem, a następnie wygniatamy na okrągłą kulę.
  2. Rozkładamy metalowe foremki na babeczki i odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczkę i rozprowadzamy po foremce, ale nie za grubo. Tą samą czynność powtarzamy ze wszystkimi innymi foremkami. 
  3. Gdy foremki są wylepione to stawiamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 25 min. (muszę się zarumienić) 
  4. Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe. 
Przygotowanie kremu:
  1. W  garnku gotujemy jedną szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej i 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy do gotującego się mleka- ciągle mieszając. 
  2. Zagotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. 
  3. Miksujemy powoli samą margarynę i stopniowo dodajemy  do niej po łyżce budyniu. Całość starannie łączymy. Krem gotowy. 
  4. Ostudzone babeczki rozkładamy i na dno nakładamy małą ilość dżemu. Następnie nakładamy wcześniej przygotowany krem i pokrojoną w kostkę galaretkę. Można posypać rodzynkami lub czekoladą. 
  5. Gotowe babeczki najlepiej wstawić na 30 min do lodówki, gdyż wtedy mają lepszy smak :)
Smacznego!

Wam kula ciasta wyjdzie troszkę mniejsza oczywiście :)

Na górze mamy ciasteczka przed a na dole po pieczeniu.

Jak wcześniej pisałam, dżemu nakładamy niewielką ilość.

Mój efekt końcowy : )

7 komentarzy:

  1. Zaszalałaś z tą ilością. Śliczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie xd podziwiam za chęci ; )
      wyglądają smakowicie ;d

      Usuń
  2. A ja bym mimo wszystko dała duuużo dżemu, żeby było słodko. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No troszkę dużo wyszło, ale opłacało się C:

    Oczywiście Sue, możesz dodać tyle dżemu ile tylko będziesz chciała, jeśli lubisz nutellę to zastąp nią dżem (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. My family always say that I am killing my time here at web,
    except I know I am getting know-how all the time by reading
    such nice content.
    Feel free to surf my web-site ... my blog spark

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...