21 stycznia 2012

Pizza.

Pizza chodziła za mną cały tydzień, niestety nie było na takie przyjemności czasu, gdyż semestr się kończy i trzeba było poprawić parę sprawdzianów. Ale dziś rano, pełna energii pomaszerowałam na zakupy i kupiłam wszystkie składniki które uznałam za przydatne. I o to mamy jakże piękne, pyszne i różnorodne pizze. W sumie to każdy może dać składniki takie jakie lubi, bo wszystko tu jest dozwolone, ja podam swoje propozycje. Co do ciasta to wychodzi miękkie, cienki i ogólnie bardzo pyszne, każdemu polecam c:

Składniki: (na 1 dużą blachę i 4 małe)

  • 700g mąki
  • 3/4 paczki drożdży
  • szklanka ciepłej wody 
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • oregano, bazylia (lub inne przyprawy)
Do przybrania:
  • papryka konserwowa  pokrojona w paseczki
  • kukurydza
  • ananasy pokrojone w kostkę
  • szynka pokrojona w paseczki 
  • 0,5kg sera żółtego - startego na małych oczkach 
  • 70 dag pieczarek -pokrojonych 
  • ketchup 
Przygotowanie: 
  1. W małym kubeczku rozdrabniamy drożdże, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki, troszeczkę ciepłej wody. Wszystko mieszamy i zostawiamy drożdże do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce. 
  2. Do dużego garnka wsypujemy mąkę, sol, wlewamy przygotowane drożdże i szklankę ciepłej wody (może się zdarzyć,że trzeba będzie dodać więcej), oraz 4 łyżki oleju. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę i odstawiamy przykryte ścierką do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość) .
  3. Kolejnym etapem przygotowań jest smarowanie blach olejem. Na nie wykładamy wyrośnięte ciasto i rozprowadzamy dłońmi. Na wyłożone ciasto nakładamy ketchup (ile chcecie) i rozprowadzamy po całej powierzchni łyżką. 
  4. Teraz czas na składniki. I tutaj możecie robić dowolne kombinacje. Swoje pokażę na zdjęciach poniżej. Jeśli już ułożycie składniki to wstawiamy blachy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 min. Około 5 min przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy wszystko startym serem. Znowu wkładamy do piekarnika i czekamy aż ser całkowicie się roztopi. 
  5. Podajemy świeżutkie, mięciutkie i ciepluteńkie <: 
Smacznego! 

Składniki po przygotowaniu 

Od lewo na górze: wciąż rosnące ciasto, blacha po posmarowaniu olejem, rozprowadzane ciasto oraz ciasto po posmarowaniu ketchupem


Tutaj mamy: szynkę, pieczarki oraz paprykę 


Szynka, pieczarki, ananas.

Szynka, pieczarki, kukurydza, ananas.

5 komentarzy:

  1. kiedy chodzi za mną pizza zwykle robię rzecz straszną dla moich bioder - sięgam po telefon ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie warto, lepiej przyrządzić samemu, wtedy wiemy co tak dokładnie się na niej znajduje c:

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile frajdy z robienia. Też robię pizzę sama, bo odkąd zaczęłam już żadna mi nie smakuje oprócz domowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zapominajmy, żeby do tych wszystkich składników dodać trochę ziół - bazylii, oregano. Znakomicie sprawdzają się one w niemal każdej pizzy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...