8 stycznia 2012

Biszkopciki z konfiturą malinową.


Zabrałam się za to z myślą o kuleczkach, gdyż tak było w przepisie, ale wyszły mi ciasteczka na kształt klusek śląskich mające konsystencję biszkopcików i do tego ta konfitura <mniam> . Muszę jeszcze dodać,że są to ciastka do roboty dla osób które lubią używać rąk podczas zabawy kucharskiej i które ogólnie lubią się brudzić. Także podwijajcie rękawy i do dzieła c:
Z podanego przepisu wychodzi około 50 ciastek.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 kostki margaryny 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 6 jajek
  • konfitura malinowa 
Przygotowanie: 
  1. Wykładamy blachy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 
  2. W misce ucieramy mikserem masło z cukrem, następnie dodajemy mąkę, sól i sodę. Na koniec jajka. Wszystko miksujemy około 10 min, aby masa była idealnie gładka. 
  3. Teraz brudzimy rączki tzn. przygotujcie sobie jakiś półmisek z wodą aby moczyć lekko dłonie. Zmoczcie aby wewnętrzna część dłoni była lekko wilgotna, nabierzcie masę i formujcie kulki. (woda jest po to aby ciasto się nie przyklejało), następnie układajcie na blachę. 
  4. W każdej zrobionej kulce zróbcie wgłębienie (jak w kluskach śląskich) najlepiej poprzez namoczenia palca w wodzie. W dziurkę nałóżcie konfiturę malinową i wstawcie do piekarnika na około 20 min, 
  5. Układajcie ciastka  w dużych odstępach ponieważ ciasteczka pięknie wyrosną c: 
Smacznego!

Przed pieczeniem..

I po..


5 komentarzy:

  1. Coś dla mnie. Pyszne ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię używać nóg do pieczenia -,-

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne słodkie ciasteczka:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do anonimka: Nóg to raczej się używa przy kiszeniu kapusty, no ale co kto lubi, prawda? c:

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają ;) Zapraszam do mnie.;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...