Kruche babeczki.
Miałam je zrobić już dawno, ale wiadomo brak czasu itd. Teraz byłam do nich 'zmuszona' gdyż większość idzie na mój dzisiejszy bal :) Nie mogę się doczekać! Z tego przepisu wychodzi około 55 babeczek ja podwoiłam proporcje i wyszło mi 107, ale wam podaje na tą mniejszą ilość. Ostrzegam jest to czasochłonna praca!
Składniki na ciastka:
Składniki na ciastka:
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 3 łyżki śmietany
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka margaryny
Składniki dekoracyjne:
- galaretka agrestowa
- galaretka poziomkowa
- galaretka brzoskwiniowa
- czekolada
- rodzynki
- dżem porzeczkowy
Przygotowanie babeczek:
- Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek. Robimy dołeczek i wbijamy żółtka oraz dodajemy śmietanę i margarynę. Wszytko siekamy nożem, a następnie wygniatamy na okrągłą kulę.
- Rozkładamy metalowe foremki na babeczki i odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczkę i rozprowadzamy po foremce, ale nie za grubo. Tą samą czynność powtarzamy ze wszystkimi innymi foremkami.
- Gdy foremki są wylepione to stawiamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 25 min. (muszę się zarumienić)
- Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe.
Przygotowanie kremu:
- W garnku gotujemy jedną szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej i 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy do gotującego się mleka- ciągle mieszając.
- Zagotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
- Miksujemy powoli samą margarynę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce budyniu. Całość starannie łączymy. Krem gotowy.
- Ostudzone babeczki rozkładamy i na dno nakładamy małą ilość dżemu. Następnie nakładamy wcześniej przygotowany krem i pokrojoną w kostkę galaretkę. Można posypać rodzynkami lub czekoladą.
- Gotowe babeczki najlepiej wstawić na 30 min do lodówki, gdyż wtedy mają lepszy smak :)
Smacznego!
Wam kula ciasta wyjdzie troszkę mniejsza oczywiście :)
Na górze mamy ciasteczka przed a na dole po pieczeniu.
Jak wcześniej pisałam, dżemu nakładamy niewielką ilość.
Mój efekt końcowy : )
Zaszalałaś z tą ilością. Śliczne :D
OdpowiedzUsuńdokładnie xd podziwiam za chęci ; )
Usuńwyglądają smakowicie ;d
A ja bym mimo wszystko dała duuużo dżemu, żeby było słodko. :)
OdpowiedzUsuńNo troszkę dużo wyszło, ale opłacało się C:
OdpowiedzUsuńOczywiście Sue, możesz dodać tyle dżemu ile tylko będziesz chciała, jeśli lubisz nutellę to zastąp nią dżem (:
Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńMy family always say that I am killing my time here at web,
OdpowiedzUsuńexcept I know I am getting know-how all the time by reading
such nice content.
Feel free to surf my web-site ... my blog spark
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń