Drożdżowiec.
Zawsze robiła go moja mama lub brat. Niestety dzisiaj nikomu się nie chciało siedzieć w kuchni więc tym razem kolej na mnie. Nie było łatwo, ale się udało. Lekka pomoc mamy z drugiego pokoju i robimy c:
Jest to jedno z moich ulubionych ciast ponieważ mogę je zjeść na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, kolacje i nadal mi się nie znudzi, co jest rzeczą dziwną. Także podaję przepis c:
Składniki na ciasto:
Jest to jedno z moich ulubionych ciast ponieważ mogę je zjeść na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, kolacje i nadal mi się nie znudzi, co jest rzeczą dziwną. Także podaję przepis c:
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki + 1,5 łyżki
- 3 żółtka
- 0,6 l mleka
- 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
- 100g drożdży
- 1/3 kostki margaryny
Składniki na kruszonkę:
- 1/3 kostki margaryny
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta:
- Do garnka wsypujemy 1kg mąki. Odstawiamy.
- Na małym ogniu grzejemy mleko tylko po to,aby było ciepłe.
- Przekonywujemy drożdże: do garnuszka kruszymy drożdże dodajemy 1,5 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru oraz około 3 łyżek wcześniej podgrzanego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- W miseczce ubijamy żółtka z cukrem(najlepiej mikserem) i dodajemy ciepłe mleko. Całość wlewamy do garnka z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Znowu odstawiamy.
- W garnuszku rozgrzewamy margarynę i kładziemy do przestudzenia.
- Do garna dolewamy margarynę i drożdże wszystko ponownie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wygniatamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Jeśli będzie za gęste lub twarde dodajemy zimnego już mleka,a jeśli zbyt rzadkie dodajemy mąki.
- Całość odstawiamy do wyrośnięcia na wysokość garnka.
- Zajmujemy się kruszonką. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy ręką. Na czas wyrastania ciasta odkładamy do lodówki.
- Wykładamy blachę papierem i wlewamy wyrośnięta ciasto. Za pomocą mokrej łyżki rozprowadzamy równomiernie. Górę ciasta posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni. Ciasto pieczemy od 40 do 50 min.
- Można jeść z twardym masłem i posypać cukrem lub polać miodem. Smakuje również z konfiturą śliwkową c:
Mmmm. Uwielbiam robić i jeść drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo jak ja, szczególnie jeść c:
OdpowiedzUsuńRzadko jem drożdżowe ciasto, szkoda, bo takie pyszne!
OdpowiedzUsuńja zawsze zjadam samą kruszonkę <3
OdpowiedzUsuńTyna: Bardzo pyszne, szczególnie z tego przepisu c:
OdpowiedzUsuńJustyna: Ja też, co mogłaś zobaczyć przy rozdawaniu bułek hihi *.*
Czy może być na blaszę ten przepis? Czy raczej na keksówkę ?
OdpowiedzUsuńduża blaszka będzie idealna :>
Usuń