Rogale jogurtowo-drożdżowe


Witam Was, w kolejnym miesiącu! Nie mogę uwierzyć, że mamy już wrzesień, ale pewnie nie jestem w tym osamotniona. Miasta znowu zaczną tętnić życiem o poranku, zapanuje zgiełk na ulicy i w miejskiej komunikacji. Dobrze, że mam jeszcze przed sobą cały miesiąc zanim całkowicie to odczuję. Póki co, pozostaje mi obserwowanie tego wszystkiego oraz przygotowywanie się na nadchodzące wyzwania! W czasie układania sobie wszystkiego w głowie, nie brakuje mi czasu na obmyślanie nowych słodkich receptur. Nie mogło paść na nic innego, jak rogaliki! W końcu to doskonała przekąska na drugie śniadanie do lunchboxa, prawda? :)

Składniki na 2 blachy:
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 250g mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 100g masła
  • 2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
  • 200g jogurtu naturalnego 
  • 50g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszymy, dodajemy jogurt i przy pomocy łyżki ucieramy by uzyskać jednolitą konsystencję. 
  2. Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy ksylitol/cukier, żółtka, pokrojone masło oraz przygotowany jogurt i energicznie zagniatamy ciasto, około 5-8 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na pół, owijamy w folię spożywczą, a następnie chłodzimy około 2-3h. 
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na kształt okręgu, a następnie dzielimy na małe trójkąty (jak pizzę:)). Każdy kawałek smarujemy konfiturą/powidłami/masłem orzechowym/kajmakiem..- nie ma tu ograniczeń! Rogaliki zwijamy od szerszej strony ku środkowi, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. 
  4. Zajadamy po całkowitym wystudzeniu (chociaż ciężko się powstrzymać i czekać tyle czasu!). Smacznego. 




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie :) Zachęcam do wypieku bo za sprawą jogurtu są bardzo delikatne i puszyste!

      Usuń
  2. Jeny uwielbiam takie rogaliki małe a jeszcze bardziej gdy są z nadzieniem a nie samym lukrem. Obowiązkowo dziś wieczorem siadam do pichcenia tego cudeńka :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger