Sablés à la vanille – francuskie ciasteczka waniliowe
Kochani, dziś przychodzę do Was ze słodką przekąską, oczywiście. Są to ciasteczka, które skradły moje serce w jednej z wrocławskich piekarni i stąd zamiar samodzielnego ich odtworzenia. Mam świadomość, iż nie smakują IDENTYCZNIE,ale to z pewnością zmiana chociażby użytej mąki, czy ksylitolu. Jednak i tak uważam, że są godne polecenia i przygotowania, stąd przepis dla Was :) Dodatkowym plusem jest fakt, iż można je przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniczku :)
Składniki:
(inpisracja: Patisserie made simple Edd Kimber)
(inpisracja: Patisserie made simple Edd Kimber)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- 200g mąki orkiszowej
- cukier trzcinowy do obtoczenia ciastek
Przygotowanie:
- Ksylitol wraz z cukrem zmiksować z masłem do uzyskania jasnego puchu. Dosypać sól. Dodać żółtka i mąki, miksować na niskich obrotach tylko do momentu aż całość będzie przypominać piasek.
- Masę przełożyć na blat i uformować wałki o średnicy 4 cm, owinąć każdy folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 h.
- Wałki ciasta obtoczyć w cukrze trzcinowym. Ostrym nożem kroić ciasteczka o grubości 1.5 cm i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piec przez 20 – 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
- Ciasteczka przechowujemy w pojemniku nawet do 2 tygodni!
Domowe są najlepsze ☺☺
OdpowiedzUsuńJak wszystko! :>
Usuń