Sablés à la vanille – francuskie ciasteczka waniliowe

Kochani, dziś przychodzę do Was ze słodką przekąską, oczywiście. Są to ciasteczka, które skradły moje serce w jednej z wrocławskich piekarni i stąd zamiar samodzielnego ich odtworzenia. Mam świadomość, iż nie smakują IDENTYCZNIE,ale to z pewnością zmiana chociażby użytej mąki, czy ksylitolu. Jednak i tak uważam, że są godne polecenia i przygotowania, stąd przepis dla Was :) Dodatkowym plusem jest fakt, iż można je przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniczku :)

Składniki:
(inpisracja: Patisserie made simple Edd Kimber)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2  żółtka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 200g mąki orkiszowej
  • cukier trzcinowy do obtoczenia ciastek
Przygotowanie: 
  1. Ksylitol wraz z cukrem zmiksować z masłem do uzyskania jasnego puchu. Dosypać sól. Dodać żółtka i mąki, miksować na niskich obrotach tylko do momentu aż całość będzie przypominać piasek. 
  2. Masę przełożyć na blat i uformować wałki o średnicy 4 cm, owinąć każdy folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 h. 
  3. Wałki ciasta obtoczyć w cukrze trzcinowym. Ostrym nożem kroić ciasteczka o grubości 1.5 cm i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 
  4. Piec przez 20 – 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
  5. Ciasteczka przechowujemy w pojemniku nawet do 2 tygodni!  



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger