Najdelikatniejsze, krucho-maślane ciasteczka
Czy tak jak ja lubicie mieć w zasięgu ręki, dla siebie lub niespodziewanych gości domowe wypieki? Może również męczy Was kupowanie zwykłych, maślanych ciastek po złotówkę (a czami i więcej) za sztukę?! Przecież w takich ciasteczkach nie ma nic trudnego do zrobienia! Wystarczy mieć chęci i odrobinę wolnego czasu. Przekonałam się o tym wielokrotnie, ale te ciasteczka upewniły mnie w tym całkowicie. Na długo wpiszą się w mój stały, weekendowy repertuar wypieków :) Upieczcie je koniecznie, a na sklepowe wypieki zaczniecie spoglądać obojętnym wzrokiem!
Składniki:
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250g masła 83%
- 3 żółtka
- 2 łyżki jogurtu greckiego, minimum 10%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- jajko do rozsmarowania+ cukier/cynamon do obsypania
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki (żółtka i jogurt powinny być schłodzone!). Zagniatamy energicznie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części, dokładnie owijamy folią spożywczą i schładzamy 2-3 godziny.
- Po schłodzeniu, każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na oprószonej krupczatka stolnicy. Ciasteczka lepiej robić grubsze, będą o wiele smaczniejsze! Przekładamy je na blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy grubym cukrem/cynamonem- pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Przechowujemy w słoiczku nawet do 2 tygodni!
idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, tak właśnie podbiły nasze serce :>
UsuńPychotki, podkradam jedno;-)
OdpowiedzUsuńŚmiało :)
Usuń