Najdelikatniejsze, krucho-maślane ciasteczka

Czy tak jak ja lubicie mieć w zasięgu ręki, dla siebie lub niespodziewanych gości domowe wypieki? Może również męczy Was kupowanie zwykłych, maślanych ciastek po złotówkę (a czami i więcej) za sztukę?! Przecież w takich ciasteczkach nie ma nic trudnego do zrobienia! Wystarczy mieć chęci i odrobinę wolnego czasu. Przekonałam się o tym wielokrotnie, ale te ciasteczka upewniły mnie w tym całkowicie. Na długo wpiszą się w mój stały, weekendowy repertuar wypieków :) Upieczcie je koniecznie, a na sklepowe wypieki zaczniecie spoglądać obojętnym wzrokiem!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250g masła 83%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, minimum 10%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko do rozsmarowania+ cukier/cynamon do obsypania 
Przygotowanie:
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki (żółtka i jogurt powinny być schłodzone!). Zagniatamy energicznie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części, dokładnie owijamy folią spożywczą i schładzamy 2-3 godziny.
  2. Po schłodzeniu, każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na oprószonej krupczatka stolnicy. Ciasteczka lepiej robić grubsze, będą o wiele smaczniejsze! Przekładamy je na blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy grubym cukrem/cynamonem-  pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Przechowujemy w słoiczku nawet do 2 tygodni! 



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger