Pełnoziarnista tarta nicejska
Kochani, nawet nie wiecie jak długo czekałam by móc podzielić się z Wami przepisem na wytrawna tartę, która będzie: łatwa w przygotowaniu, wartościowa pod względem odżywczym, sycąca i jednocześnie lekka, a do tego prezentująca się najlepiej jak to tylko możliwe :)
Dlatego dziś proponuje Wam tartę nicejską na spodzie pełnoziarnistym, z dużą ilością tuńczyka i sosu pomidorowego! :)
Składniki:
ciasto:
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g masła
- około 5 łyżek zimnej wody
- 1 żółtko lub nieco więcej wody
- 300ml passaty pomidorowej
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sos pomidorowy (przepis powyżej)
- 140g tuńczyka
- 125g mozzarelli
- 1/2 cebuli
- 10 filecików anchois
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 100ml oleju ryżowego
- 1 łyżka syropu ryżowego/z agawy/ miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- sok z 1/3 cytryny
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pęczek natki pietruszki
- gorąca woda
- Zagniatamy kruche ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy, a następnie tworzymy zbite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy do 30 minut. Po tym czasie wylepiamy dno formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód podpiekamy w 200 stopniach z funkcją termoobiegu przez 15 minut.
- Sos pomidorowy: cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojony seler naciowy oraz przeciśnięty czosnek. Po 5 minutach wlewamy passate. Całość dusimy do momentu, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty. Doprawiamy go wyłączenie solą i pieprzem. Odstawiamy i szykujemy pozostałe składniki nadzienia.
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Natkę i cebulę siekamy. - Dip:Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w kielichu blendera i łączymy. Na koniec dolewamy powoli gorącej (!) wody by uzyskać pożądaną konsystencję.Odstawiamy do schłodzenia.
- Na podpieczony spód wykładamy: sos pomidorowy, mozzarellę,cebulę, anchois oraz tuńczyka i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wylewamy na ciasto jajko- najpierw starajmy się rozprowadzić białko, a później żółtko. Ciasto pieczemy jeszcze około 2 minut do momentu ścięcia się białka.
- Tartę podajemy posypaną natką pietruszki oraz z przygotowanym sosem. Smacznego!
Przepis dołączam do akcji #MasterTuńczyk :)
Wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńTak też smakuje:)
Usuń