Rogaliki 2 składnikowe- wegańskie
Wierzcie mi lub nie, ale w mojej lodówce lub spiżarce zawsze znajdziecie mleczko kokosowe :) Uwielbiam je dodawać do porannej owsianki lub użyć jako bazę do sosu. Do tego odpowiednie przyprawy i indyjskie smaki królują na moim talerzu. Jednak dziś proponuję Wam użyć go właśnie w wersji na słodko. Domyślam się, że każdy ma w domu mąkę, więc mając te 2 główne składniki jesteście w stanie wyczarować w max 40 minut pyszną przekąskę dla siebie i bliskich. Ciekawi szczegółów? Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego
- 260g mąki pszennej
- ewentualnie substancja słodząca do ciasta
- marmolada, domowa konfitura do środka
- Mleczko kokosowe chłodzimy w lodówce minimum 24h lub wkładamy do zamrażarki na 12h. Po tym czasie wydobywamy jedynie gęstą część (śmietankę) i łączymy ją z mąką oraz substancją słodzącą, jeśli jej używamy. Ciasto wyrabiamy energicznie. Gotowe dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i dzielimy na 8 części. Smarujemy dowolnym nadzieniem i zawijamy zaczynając od szerszego końca.
- Rogaliki pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 15-20minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu przechowujemy w szklanym pojemniku. Smacznego!
jakiej pojemności powinna być puszka mleczka? pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń400ml :)
UsuńJestem bardzo ciekawa tego przepisu i efektu finalnego :) podkradam przepis i piekę Twoje rogaliki w weekend :) pozdrawiam ;):)
OdpowiedzUsuńSuper! Daj znać jak Ci posmakują :)
Usuń