Paprykarz z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 40g ryżu
- 100g marchewki
- 70g czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystudzenia.
- Tuńczyka wyjmujemy z puszki, rozdrabniamy i także odcedzamy.
- Paprykę, marchew, cebule oraz czosnek po wstępnej obróbce wrzucamy do kielicha z ostrzem "S" i rozdrabniamy. Następnie szklimy nasze warzywa na 2 łyżkach oleju kokosowego lub innego tłuszczu, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
- Gdy warzywa będą miękkie dodajemy rybę wraz z koncentratem i całość gotujemy, aż wszystko zgęstnieje i odparuje. Na sam koniec dodajemy ryż oraz przyprawy. Dokładnie łączymy, ewentualnie jeszcze smakujemy i doprawiamy. Po ostudzeniu trzymamy w lodówce.Paprykarz smakuje najlepiej po około 4h. Smacznego!
Przepis dołączam do akcji #MasterTuńczyk
Ciekawy pomysł na paprykarz, wygląda obłędnie Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania :)
Usuń