Kruche ciasteczka owsiane
Kochani, dawno nie było u mnie żadnego owsianego wypieku, więc szybko nadrabiam zaległości. Dziś częstuje Was kruchymi, owsianymi ciasteczkami bez dodatku białego cukru i białej mąki! Postawiłam na wykorzystanie mąki ryżowej, a zamiast cukru białego/brązowego użyłam suszonych owoców oraz ksylitolu. Dodatkowo słodycz dopełnia sok z pomarańczy, więc uwierzcie mi, że kompozycja smaków jest zadowalająca :) To jak, skusicie się na takie maleństwa?
Składniki:
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 120 g płatków owsianych
- 50 g mielonych migdałów
- 30 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g suszonej moreli
- 50 g suszonej śliwki
- 170 g masła
- 1 duże jajko
- sok z 2 pomarańczy
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ubijamy z ksylitolem. Suszone owoce zalewamy ciepłą wodą i odkładamy na bok na 10 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, a owoce kroimy w drobną kostkę/paski.
- W misce łączymy wszystkie sypkie produkty. Dodajemy do nich masło, jajko, sok z pomarańczy oraz suszone owoce i dokładnie miksujemy.
- Za pomocą dłoni formujemy ciasteczka- najlepiej grube, niezbyt duże. Pieczemy je w 180 stopniach przez 15-18 minut, aż będę zarumienione.
- Po wystudzeniu umieszczamy w pojemniku i przechowujemy do 9 dni. Smacznego :)
Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :) Domowe sa oczywiście najlepsze!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
W 100% :)
Usuń