Placki cukiniowo-tuńczykowe podane z sojonezem
O korzyściach płynących ze spożywania tuńczyka oraz o jego walorach smakowych pisałam już Wam dwukrotnie przy okazji tarty nicejskiej oraz paprykarza, więc dziś nie będę się powtarzać. Zaznaczę jedynie, że taka porcja (chociaż raz w tygodniu) ilości ryby, to już dobry krok w stronę poprawy naszego zdrowia i naszej diety. Zmiany należy wprowadzać stopniowo, więc jeśli zapach ryby budzi w Was niesmak, to jestem pewna, że z odpowiednimi dodatkami nie będzie on miał dla Was znaczenia :) Aromatyczny natka pietruszki, czy też podsmażona cebula z czosnkiem mają duże znaczenia przy przygotowywaniu tej potrawy, więc pamiętajcie o nich!
Składniki:
na placki:
- puszka tuńczyka Princes w sosie własnym
- 100g cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1jajko
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżki mąki żytniej
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml mleka sojowego
- ½ łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 100 ml oleju (użyłam ryżowego)
- ½ łyżeczki płatków drożdżowych
- ¼ łyżeczki pieprzu oraz soli
- Do odmierzonego mleka dodajemy ocet i porządnie mieszamy. Mleko z octem umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy płatki drożdżowe oraz musztardę. Wszystko miksujemy przez minutę, aż się napowietrzy. Powoli wlewamy olej. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem- gotowe.
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach (bez obierania), solimy i odstawiamy na 10 minut by puściła sok. Tuńczyka odsączamy. Cebule drobno kroimy i szklimy na maśle, po chwili dodając czosnek. Wszystkie produkty łączymy ze sobą (jajko należy wcześniej roztrzepać). Z powstałej masy powinniśmy otrzymać 8-9 placuszków. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Podajemy z sojonezem, sosem jogurtowym z dodatkiem natki pietruszki lub sosem pomidorowym- wszystko zależy od własnych preferencji. Smacznego!
fantastyczne danie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do przygotowania :)
UsuńFajne placuszki, ja zjadłabym je na kolację :)
OdpowiedzUsuńNa kolację to też dobra propozycja :)
UsuńTe placki wyglądają bardzo pyszne. Ciekawie czy one tak smakują jak wyglądają.
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że smakują jeszcze lepiej. Domownicy byli uraczeni :)
UsuńPierwszy raz z sojonezem mam styczność :D I jak udał się coś wygrać w konkursie princes?
OdpowiedzUsuńSojonez to jeden z lepszych sosów z jakim miałam styczność :) Mały upominek,ale zawsze to miło :)
Usuń