Chleb gryczany z 3 składników
W ostatnim czasie zauważyłam, jak wiele osób/blogerek zabiera się za wyrób własnego chleba gryczanego. Do tej pory w taki chleb zaopatrywałam się jedynie w sprawdzonych piekarniach za 9/12zł. Fakt, taki chleb jest pyszny, ale od tej pory już długo go nie kupię, ponieważ teraz wiem, jak w prosty i niedrogi sposób można samodzielnie taki zrobić!
Dodatkowo wiem, że jest on w 100% nieprzetworzony i zdrowy. Jak wiadomo kasza gryczana (niepalona) jest bogata w białko- ma go 13%! Ponadto zawiera witaminy: B1,B6,PP. Znajduje się w niej wiele składników mineralnych tj. cynk, magnez, kwas foliowy, potas, mangan oraz żelazo. I co najważniejsze: nie zakwasza organizmu i ma niski indeks glikemiczny :)
Chlebek jest idealny dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla osób na diecie roślinnej :)
Składniki:
- 500g kaszy gryczanej białej (tj.niepalonej)
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- około 700ml wody
- Kaszę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Przekładamy do miski i zalewamy około 700ml wody (około 1cm ponad powierzchnię kaszy). Odstawiamy na 8 godzin,a najlepiej na całą noc w ciepłe miejsce.
- Kolejnego dnia (rano), wsypujemy sól i mieszamy kaszę. Dolewamy około 100ml wody. I ponownie odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce.
- Wieczorem, jeśli wody jest zbyt dużo, odlewamy by było około 0,5cm nad powierzchnią. Całość dokładnie blendujemy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej. Ponownie odstawiamy na całą noc.
- Rano wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 1h 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem. Chleb studzimy i dopiero kroimy. Smacznego!
Robię ten chlebek bardzo często i osobiście uwielbiam jego smak :)
OdpowiedzUsuńJa od teraz również :)
UsuńUwielbiam takie proste przepisy! :) A domowe pieczywo jest najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo! Domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam :)
OdpowiedzUsuń