Muffinki bananowo-orkiszowe (wegańskie)

Styczeń ponownie przywitał mnie zabieganiem i brakiem czasu-dla siebie i dla bliskich. Zawsze tak jest, a ja za każdym razem się temu dziwię i przeżywam w mniejszym, bądź większym stopniu.Tym razem padło na drugą opcję. Stres, bieg, niewystarczająca ilość snu i zbyt duża ilość kawy. Chciałabym móc dzielić się z Wami częściej moimi przepisami, ale uwierzcie mi, nie daję rady z tym wszystkim. Może kolejne tygodnie będą korzystniejsze, czas pokaże. 
Łapcie muffinki i trzymajcie kciuki! :)

Składniki:
/9 babeczek/

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 15g mąki kokosowej lub wiórków
  • 290g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki ksylitolu 
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sodki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 130 ml mleczka kokosowego (dokładnie wstrząśnijcie puszkę!)
Przygotowanie:
  1. W dużej misce blendujemy banany, olej oraz mleczko. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia się obu części. 
  2. Szykujemy papilotki na muffinki i napełniamy je do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. 
  3. Babeczki pieczemy w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 25 minut. Przechowujemy w lodówce by na dłużej zachowały świeżość. Smacznego!





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger