"Maślane" ciasteczka wegańskie
Składniki:
- 150g wegańskiej margaryny ewentualnie oleju kokosowego
- 180g mąki pszennej
- 30g mąki kukurydzianej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Wszytskie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy ciasto by otrzymać zwartą kulę. Ciasto wstawiamy maksymalnie na 15-20minut do lodówki, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części, tworzymy kuleczkę, którą spłaszczamy. Jeśli posiadacie stempelki do ciastek możecie właśnie ich użyć :)
- Ciasteczka pieczemy 15-18minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, ponieważ w pierwszym etapie będą bardzo mięciutkie i kruche.
Ślicznie wyglądają i na pewno są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSą i długo utrzymują świeżość :) Dziękuję :)
Usuń