Serduszka maślane
Dzisiejsze święto nie mogło się obyć bez motywu serduszek w mojej kuchni! Oprócz upieczonych bułeczek (od serca) postanowiłam przygotować także małą przekąskę w postaci maślanych ciasteczek. Są bardzo delikatne, maślane i kruche, czyli takie jakie każdy z nas lubi najbardziej :) Do tego obowiązkowa kawa i mamy zestaw idealny na dzisiejsze (i nie tylko) popołudnie. Skusicie się na takie maleństwa?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 125g masła
- 25g smalcu
- Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki oraz cukier puder. Dodajemy żółtka, masło i smalec. Chwilę rozcieramy by powstała kruszonka, a następnie zagniatamy, aby otrzymać zwarte ciasto. Tak przygotowane odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujmy i wycinamy dowolne kształty- u mnie klimat Walentynkowy, więc zdecydowałam się na motyw z sercem :)
- Jedną część ciastka smarujemy marmoladą i przykrywamy druga warstwą. Czynność powtarzamy do momentu całkowitego wykorzystania masy.
- Ciasteczka pieczemy 20 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Zajadamy po wystudzeniu. Smacznego! :)
smakowicie wyglądają mmm
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłem w tym roku bardzo podobne na walentynki. Twoje są przeurocze ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję baaaardzo :)
UsuńWyglądają uroczo! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńFantastyczne!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń