"Chocolate chip cookies"- zdrowsza wersja
Kochani moi, koniecznie, ale to koniecznie musicie skosztować tych ciasteczek i obowiązkowo trzymać się przepisu od początku do końca! Jedyne odstępstwo możecie uczynić przy rodzaju używanej mąki (pszenna będzie w porządku) oraz przy wyborze cukru- spokojnie użyjcie zwykłego białego lub trzcinowego, ja postanowiłam poeksperymentować i podkręcić ich smak, a tym samym zrobić bardziej "legalną" wersję. Mięciutkie, pulchne i baaaaardzo wciągające! :)
Składniki: /12 sporych sztuk/
- 100 g masła
- ⅔ szklanki cukru kokosowego
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady 60-70 %
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy z cukrem i studzimy. Mieszamy mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy.
- W większej misce ucieramy roztopione masło z cukrem i jajkiem. Dodajemy przygotowaną mąkę, mieszamy. Dorzucamy posiekaną czekoladę i łączymy.
- Formujemy ciastka, które rozkładamy na blaszce. Najlepiej ciasteczka schłodzić przez min. godzinę – będą wtedy bardziej zwarte w formie i miękkie w środku.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Pieczemy przez max 15 minut – ciasteczka w momencie wyjmowania z piekarnika mają być jeszcze miękkie w środku, gdyż podczas studzenia na blaszce będą jeszcze zastygać.
uwielbiam wszelakie zdrowsze odmiany tradycyjnych ciasteczek. Przeurocze wyszły, w sam raz do schrupania;)
OdpowiedzUsuńTo zawsze dobry zamiennik- miło, że nie tylko dla mnie :)
UsuńPychotki ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńLubię kokosowy cukier w wypiekach. Mają one fajny smak
OdpowiedzUsuńJak dla mnie zupełnie coś innego, są też dzięki niemu delikatniejsze :)
Usuń