Rogaliki waniliowe
Pozostając w scenerii świątecznej mam dla Was przepis na kolejne ciasteczka, ale UWAGA, są bardzo wciągające, a szczególnie po paru dniach, kiedy nabiorą jeszcze większych walorów smakowych :) Kruche, delikatnie maślane i z nutą wanilii. Pierwszy raz korzystałam z mąki migdałowej (ew. możecie użyć mielonych migdałów) i powiem Wam, że nadaje wypieką ciekawą strukturę, więc w tych ciasteczkach jest NIEZASTĄPIONA! Idealne do chrupania i planowania nowych celów na 2018 rok! :)
Składniki:
Składniki:
- 200g masła
- 300g mąki pszennej
- 100g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 25g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- cukier puder
- Suche składniki przesiewamy, dodajemy jajko, ekstrakt i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1h do lodówki.
- Ze schłodzonej masy odrywamy po kawałku ciasta, które rolujemy i układamy na blaszce na kształt rogalika/podkowy. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut- należy je obserwować, a kiedy zaczną się rumienić- wyciągnąć. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. Z każdym dniem są coraz lepsze, gwarantuje!
Piękne ☺
OdpowiedzUsuńPyszne są :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, dzięki! :)
UsuńWyglądają cudnie!!! przepyszne cudeńka :))) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Tobie również wszystkiego, co najlepsze :)
Usuń