Bezglutenowe ciasteczka ciecierzycowe
Dziś mam coś dla miłośników nietradycyjnych wypieków i tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni :) Mąkę z ciecierzycy wykorzystuję dopiero drugi raz, ale z pewnością nie ostatni. Zgadzam się, że ma specyficzny smak i inną konsystencję, ale jeśli zmieszamy ją z odpowiednimi składnikami to gwarantuje Wam, że nawet Wasi bliscy nie będą świadomi z czego konkretnie są ciasteczka lub spód do tarty. Gotowi na trochę słodkich nowości? :)
Składniki:/10 sztuk/
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozmieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/pekan
- 50g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- Mąkę i sodę przesiewamy do miski. Olej, syrop oraz przygotowane siemię mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, a na koniec dodajemy posiekane orzechy i ewentualnie gorzką czekoladę. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż będą zarumienione. Po upieczeniu są kruche, ale z każdym dniem ich konsystencja robi się coraz przyjemniejsza. Można je przechowywać do tygodnia w zamkniętym pojemniczku. Smacznego!
Kocham wypieki z cieciorki :) Takie ciasta musza być pyszne!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
Są pyszne i zdrowe! :)
UsuńSmaczne i zdrowe! Takie lubię najbadrzeij :) Można jeść bez wyrzutów sumienia hihi :)
OdpowiedzUsuńPowiedzmy haha, ale to z pewnością dobra alternatywa dla tradycyjnych wypieków! :)
UsuńAkurat nabyłam mąkę z ciecierzycy, po weekendzie będę musiała przetestować ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam i to bardzo! :)
Usuń