Rogale marcińskie
Czas na rogale świętego minął już parę dni temu,ale ja wciąż rozczulam się nad ich smakiem oraz dumą z przygotowanego ciasta! Skoro drożdżowo-francuksie mam już w "jednym paluszku" to chyba czas zabrać się za tradycyjny francuski wypiek! Muszę to poważnie rozważyć :)
Rogaliki są pracochłonne, ale raz na jakiś czas WARTO przygotować takie nadzienie oraz ciasto. Niedługo będziemy wypiekać makowce, ale wersja jednego czy dwóch z takim wnetrzem też do mnie przemawia.
A czy Wy piekliście rogale w tym roku? :)
Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:
- 1 szklanka letniego mleka
- 24 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)
- Robimy rozczyn- świeże drożdże łączymy z odrobiną letniego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru.
- Mąkę pszenną umieszczamy w misce, dodajemy resztę składników i rozcieramy pomiędzy palcami, pod koniec dodając 30 g roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto tylko do połączenia. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Pozostałą ilość masła z przepisu (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić pół cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła pierwszą. Odwrócić ciasto o 90º (by wałkowanie było prostsze) i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć ponownie na 3 części i schłodzić przez 30 minut w lodówce (ciasto owijamy folią spożywczą).
- Proces wałkowania i składania powtarzamy kolejne 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g orzechów włoskich
- 50g rodzynek
- 50g daktyli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 3 podłużne biszkopty
- Mak i orzechy musimy sparzyć gorącą wodą, a po 15 minutach odcedzić i osączyć na sitku.
- Mielimy trzykrotnie w maszynce razem z pozostałymi bakaliami. Rodzynki i daktyle wcześniej moczymy przez 30 minut w gorącej wodzie.
- Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem,a następnie przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy do zmielonego maku. Na koniec dodajemy okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze mieszamy, dodajemy jogurt - ale tylko tyle by uzyskać zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna!
- Ciasto na rogaliki wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i kroimy na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarowujemy nadzienie zostawiając kawałek na wszystkich bokach trójkąta - zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Dodatkowo pierwsze zwinięcie delikatnie rozcinamy.
- Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
- Przed pieczeniem rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy je w 170 stopniach, aż się zarumienią (20-25minut).
Rogale wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :>
UsuńWow, wyglądają naprawdę super!!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń