Placki ze szpinakiem i serem ricotta
listopada 05, 2017
3
dania obiadowe
,
na śniadanie
,
Placuszki
,
ricotta
,
szpinak
,
wegetariańskie
,
wytrawnie
Późne śniadanie, dobra książka i kubek gorącej kawy. Zdecydowanie częściej tak powinny wyglądać weekendowe poranki. Zamiast ciągłej gonitwy (nie wiem sama za czym...) w wolny dzień warto odpocząć i zregenerować siły na nadchodzący tydzień. Zgadzacie się ze mną? :)
Na takie powolne poranki proponuję Wam placuszki szpinakowe-sycące, ale jednocześnie lekkie i puszyste. Jestem pewna, że po takiej dawce witamin będziecie mieli chęć do działania na długo!
Składniki:/16 sztuk/
Na takie powolne poranki proponuję Wam placuszki szpinakowe-sycące, ale jednocześnie lekkie i puszyste. Jestem pewna, że po takiej dawce witamin będziecie mieli chęć do działania na długo!
Składniki:/16 sztuk/
- 200g sera ricotta
- 2 jajka
- 100g mleka
- 60g mąki żytniej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garści szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej kokosowy do smażenia
- W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu około 8 minut. Odstawiamy.
- W naczyniu ucieramy ser z żółtkami. Wlewamy mleko,wsypujemy suche składniki i mieszamy.Dodajemy przygotowany szpinak. Na sam koniec należy wmieszać ubite na sztywną pianę białka.
- Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Podajemy z jogurtem greckim i cytryną lub mascarpone. Smacznego.
Wow, naprawdę świetnie się prezentują te placuszki :) Jeszcze ze szpinakiem i riccotą - cóż za wspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń