Chłodnik
Pogoda wyjątkowo sprzyja, jak na pierwsze dni wakacji, więc korzystajmy z niej, jak najwięcej. Nie ma marudzenia, że jest za gorąco! Temperatura jest odpowiednia- w końcu takie powinno być lato. Należy jedynie pamiętać o dużej ilości wody w ciągu dnia oraz lżejszym śniadaniu, a jak dodatkowo zrobimy i zjemy taki chłodnik, to już z całą pewnością odczujemy ulgę,a nasz organizm nam podziękuje.
Możliwe, iż doskonale znacie ten przepis- ja jednak dopiero w tym roku przekonałam się do tego przysmaku. Udanego dnia :)
Składniki:
Możliwe, iż doskonale znacie ten przepis- ja jednak dopiero w tym roku przekonałam się do tego przysmaku. Udanego dnia :)
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 2 ogórki
- 10 rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1l kefiru
- 200g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- ugotowane jajka
- Warzywa dokładnie myjemy - ogórka obieramy. Łodyżki siekamy, a warzywa kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, ale tylko do momentu przykrycia warzyw. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy kefir oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy. Przeciskamy przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki- najlepiej smakuje po paru godzinach, kiedy składniki się przegryzą.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem oraz spora ilością koperku.
Pięknie się prezentuje i na pewno cudownie smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, muszę się zgodzić ;)
Usuńwygląda bardzo smakowicie, muszę kiedyś wypróbować przepis :):) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwww.noteskulinarnyfiga.blogspot.com
Zachęcam :)
Usuń