Ciasteczka żytnie

Każdy z nas ma swój sposób na regenerację. Jedni wybiorą leżenie w łóżku przez cały dzień, drudzy zdecydują się na spędzenie dnia z rodziną, a jeszcze inni będą łapać witaminę D w te słoneczne dni. Ja jednak odpoczywam i odrywam się od wszystkich przeciwności losu w czasie pieczenia. Tak było i tym razem. Jak możecie zauważyć na zdjęciach- ciasteczka zrobiłam w 100% z zamiłowaniem i stempelek tylko to uwydatnia :) Ich zaletą jest szybki sposób wykonania oraz zastosowanie mąki żytniej razem z pełnoziarnistą. Skusicie się?


Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 6 łyżek syropu klonowego 
  • 50 ml mleka 
  • 30g oleju kokosowego 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie sypkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy do nich olej kokosowy i łączymy- powinno to przypominać kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 20 minut. 
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy małe krążki lub inne kształty. Inny sposób to odrywanie po kawałku ciasta, tworzenie kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczanie go za pomocą stempelka.
  3. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Zajadamy po przestudzeniu. 

Smacznego :) 




 

Piknik

1 komentarz:

  1. Też mam takie stempelki, takie pieczenie daje dziecięcą radość, uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger