Faworki domowe- przepis z kuchni staropolskiej
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 8 dag masła roślinnego
- kieliszek rumu
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
- Na stolnice wysypujemy suche składniki. Robimy dołeczek- wbijamy jajka, dodajemy masło, śmietanę, rum - całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Kształtujemy kulę.
- Ciasto dzielimy na około 4-5 części i z każdej rozwałkowujemy okrągły placek o dowolnej grubości.
- Kroimy podłużne pasy, dzielimy na mniejsze odcinki, nacinamy środek i przewijamy.
- Smażymy w gorącym smalcu z obu stron (około 2 minuty na jedną stronę).
- Zarumienione wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym/ warstwą bibuły.
- Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem!
Domowe faworki to niezapomniany smak dzieciństwa a tłusty czwartek sprzyja słodkiemu objadaniu się ostatkowymi przysmakami. pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie popieram :)
Usuńpyszne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńPrzygotowywanie faworków to jedno z najlepszych wspomnień z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńZawsze się pchałam, żeby robić je z mamą :>
Usuń