Polędwiczki zapiekane z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1kg polędwicy wieprzowej
- słoiczek suszonych pomidorów
- świeża bazylia
- czarne oliwki
- 2 kulki sera mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn, oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- Polędwicę myjemy, nacieramy rozmarynem, oregano, rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Na natłuszczonej patelni obsmażamy polędwicę z każdej strony. Tak przygotowaną kroimy na 2-3 cm kawałki, układamy połówkę suszonego pomidora,plaster mozzarelli, oliwkę i całość przekuwamy wykałaczką. Następnie przygotowane mięso pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.
- Można podać z pieczonymi ziemniakami i listkami świeżej bazylii.
Smacznego :)
1. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki. - See more at: http://kuchnia.it/dania_glowne/przepis_na_poledwiczki_z_mozzarella.aspx#sthash.XW4z71FV.dpuf1. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki. - See more at: http://kuchnia.it/dania_glowne/przepis_na_poledwiczki_z_mozzarella.aspx#sthash.XW4z71FV.dpuf1. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki. - See more at: http://kuchnia.it/dania_glowne/przepis_na_poledwiczki_z_mozzarella.aspx#sthash.XW4z71FV.dpuf
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPolędwiczki :))
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :>
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńjakie fajne ! Planowałam dzisiaj coś podobnego, ale mój brzuch powiedział, że nie ma zamiaru czekać tak długo i skończyło się na makaronie :D
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńPyszności! :-)
OdpowiedzUsuńoj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachnie wspaniale. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, zapiekamy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuń