Aromatyczna granola
Ja zafundowałam sobie (na parę najbliższych dni) granolę, w której znajdują się moje ulubione składniki i nie ma tu żadnych ulepszaczy, niepotrzebnych słodzików itd. Sprawdza się idealnie o każdej porze np. z jogurtem lub jako dodatek do pieczonego jabłka, czy też zwykła przekąska bez dodatków.
Składniki:
suche:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 0,5 szklanki otrębów owsianych
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 3/4 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta soli
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 5 łyżek płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Wszystkie suche składniki (oprócz żurawiny) mieszamy ze sobą.
- Całość stopniowo zalewamy miodem wymieszanym z oliwą z oliwek (jeśli nie mamy płynnego miodu można go podgrzać w garnuszku).
- Mieszankę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (użyłam 2 blaszek). Pieczemy przez 30 min w 180 stopniach i mieszamy co 10 minut.Upieczoną i wystudzoną granolę mieszamy z żurawiną i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy do 10 dni!
z takimi dodatkami z pewnością cudownie pachnie i tym samym smakuje pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak było :)
UsuńLubię takie zdrowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do próbowania :)
UsuńNawet nie wiedziałam, ze jest taki dzień. Ale nieświadomie uczciłaś fo i swoją domową granolą na przekąskę
OdpowiedzUsuńJa też się dowiedziałam i tak mi się jakoś udało :D
Usuńżadna kupna nie zastąpi tej domowej, mmm :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
UsuńDawno nie robiłam granoli.. Narobiłaś mi smaka, wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszna musi być - same doskonałe składniki! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuńwygląda na pyszną! ;)
OdpowiedzUsuńI taka właśnie jest :)
Usuń