Tarta pełnoziarnista z gruszkami
listopada 02, 2013
15
Ciasta
,
cukier waniliowy
,
goździki
,
Gruszki
,
Kruche
,
mąka pełnoziarnista
,
tarta
Składniki:
spód:
- 220g mąki pełnoziarnistej
- 20g posiekanych pestek dyni
- 35g masła roślinnego
- 30g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sodki
- 140g jogurtu naturalnego
- 8 gruszek
- 3 goździki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier puder
- mąka pszenna
- masło roślinne
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, żeby kruszonka nie była zbyt mokra.
- Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy goździki, cukier i prużymy przez około 10 min.
- Wszystkie składniki do przygotowania spodu mieszamy ze sobą i energicznie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min lub na całą noc.
- Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je przez folię lub na oprószonym mąką blacie. Formę smarujemy masłem, dokładanie wyklejamy ciastem, które nakłuwamy i pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.
- Podpieczony spód obsypujemy bułką tartą, wykładamy owoce i rozrzucamy kruszonkę. Całość pieczemy jeszcze przez 30-35 minut, aż góra się zarumieni.
- Ciasto podajemy obsypane cukrem pudrem.
Wygląda świetnie:) Jutro zrobie:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakuje :)
Usuńtarta bardzo w moim stylu! spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńzałożę się, że u mnie jakie pierwsze wszyscy wyjedlibyśmy kruszonkę *-*
OdpowiedzUsuńJa zawsze zaczynam jeść od kruszonki właśnie! :)
Usuńale super tarta!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBrzmi i wygląda pysznie. Ja się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńBierz ile chcesz :)
UsuńGruszki zawsze świetnie smakują:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńale bym poskubała tej kruszonki :D
OdpowiedzUsuńa dla pełnoziastnistego spodu zdecydowane tak!
Skub ile chcesz :D
UsuńUwielbiam pochrupać :)
OdpowiedzUsuńJa również :3
Usuń