Aromatyczna granola
Ja zafundowałam sobie (na parę najbliższych dni) granolę, w której znajdują się moje ulubione składniki i nie ma tu żadnych ulepszaczy, niepotrzebnych słodzików itd. Sprawdza się idealnie o każdej porze np. z jogurtem lub jako dodatek do pieczonego jabłka, czy też zwykła przekąska bez dodatków.
Składniki:
suche:
- 3 szklanki płatków owsianych
 - 1 szklanka płatków orkiszowych
 - 0,5 szklanki otrębów owsianych
 - 0,5 szklanki otrębów pszennych
 - 3/4 szklanki słonecznika
 - 1/2 szklanki pestek dyni
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka imbiru
 - szczypta soli
 - 1 szklanka suszonej żurawiny
 
- 5 łyżek płynnego miodu
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 
- Wszystkie suche składniki (oprócz żurawiny) mieszamy ze sobą.
 - Całość stopniowo zalewamy miodem wymieszanym z oliwą z oliwek (jeśli nie mamy płynnego miodu można go podgrzać w garnuszku).
 - Mieszankę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (użyłam 2 blaszek). Pieczemy przez 30 min w 180 stopniach i mieszamy co 10 minut.Upieczoną i wystudzoną granolę mieszamy z żurawiną i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy do 10 dni!
 
z takimi dodatkami z pewnością cudownie pachnie i tym samym smakuje pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak było :)
UsuńLubię takie zdrowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do próbowania :)
UsuńNawet nie wiedziałam, ze jest taki dzień. Ale nieświadomie uczciłaś fo i swoją domową granolą na przekąskę
OdpowiedzUsuńJa też się dowiedziałam i tak mi się jakoś udało :D
Usuńżadna kupna nie zastąpi tej domowej, mmm :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
UsuńDawno nie robiłam granoli.. Narobiłaś mi smaka, wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszna musi być - same doskonałe składniki! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuńwygląda na pyszną! ;)
OdpowiedzUsuńI taka właśnie jest :)
Usuń