10 maja 2018

Rogaliki 2 składnikowe- wegańskie


Wierzcie mi lub nie, ale w mojej lodówce lub spiżarce zawsze znajdziecie mleczko kokosowe :) Uwielbiam je dodawać do porannej owsianki lub użyć jako bazę do sosu. Do tego odpowiednie przyprawy i indyjskie smaki królują na moim talerzu. Jednak dziś proponuję Wam użyć go właśnie w wersji na słodko. Domyślam się, że każdy ma w domu mąkę, więc mając te 2 główne składniki jesteście w stanie wyczarować w max 40 minut pyszną przekąskę dla siebie i bliskich. Ciekawi szczegółów? Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)

Składniki:
  • puszka mleczka kokosowego
  • 260g mąki pszennej 
  • ewentualnie substancja słodząca do ciasta
  • marmolada, domowa konfitura do środka 
Przygotowanie:
  1. Mleczko kokosowe chłodzimy w lodówce minimum 24h lub wkładamy do zamrażarki na 12h. Po tym czasie wydobywamy jedynie gęstą część (śmietankę) i łączymy ją z mąką oraz substancją słodzącą, jeśli jej używamy. Ciasto wyrabiamy energicznie. Gotowe dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i dzielimy na 8 części. Smarujemy dowolnym nadzieniem i zawijamy zaczynając od szerszego końca.  
  2. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 15-20minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu przechowujemy w szklanym pojemniku. Smacznego! 

4 komentarze:

  1. jakiej pojemności powinna być puszka mleczka? pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa tego przepisu i efektu finalnego :) podkradam przepis i piekę Twoje rogaliki w weekend :) pozdrawiam ;):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Daj znać jak Ci posmakują :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...