19 maja 2018

Placki cukiniowo-tuńczykowe podane z sojonezem


O korzyściach płynących ze spożywania tuńczyka oraz o jego walorach smakowych pisałam już Wam dwukrotnie przy okazji tarty nicejskiej oraz paprykarza, więc dziś nie będę się powtarzać. Zaznaczę jedynie, że taka porcja (chociaż raz w tygodniu) ilości ryby, to już dobry krok w stronę poprawy naszego zdrowia i naszej diety. Zmiany należy wprowadzać stopniowo, więc jeśli zapach ryby budzi w Was niesmak, to jestem pewna, że z odpowiednimi dodatkami nie będzie on miał dla Was znaczenia :) Aromatyczny natka pietruszki, czy też podsmażona cebula z czosnkiem mają duże znaczenia przy przygotowywaniu tej potrawy, więc pamiętajcie o nich!

Składniki:
na placki:

  • puszka tuńczyka Princes w sosie własnym
  • 100g cukinii 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1jajko
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 2 płaskie łyżki mąki żytniej 
  • sól i pieprz do smaku 
na sojonez (mała porcja):
  • 50 ml mleka sojowego
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 ml oleju (użyłam ryżowego)
  • ½ łyżeczki płatków drożdżowych
  • ¼ łyżeczki pieprzu oraz soli
  Przygotowanie:
  1. Do odmierzonego mleka dodajemy ocet i porządnie mieszamy. Mleko z octem umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy płatki drożdżowe oraz musztardę. Wszystko miksujemy przez minutę, aż się napowietrzy. Powoli wlewamy olej. Pod koniec doprawiamy  solą i pieprzem- gotowe.
  2. Cukinię ścieramy na grubych oczkach (bez obierania), solimy i odstawiamy na 10 minut by puściła sok. Tuńczyka odsączamy. Cebule drobno kroimy i szklimy na maśle, po chwili dodając czosnek. Wszystkie produkty łączymy ze sobą (jajko należy wcześniej roztrzepać). Z powstałej masy powinniśmy otrzymać 8-9 placuszków. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Podajemy z sojonezem, sosem jogurtowym z dodatkiem natki pietruszki lub sosem pomidorowym- wszystko zależy od własnych preferencji. Smacznego!


#MasterTuńczyk 

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

8 komentarzy:

  1. fantastyczne danie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do przygotowania :)

      Usuń
  2. Fajne placuszki, ja zjadłabym je na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolację to też dobra propozycja :)

      Usuń
  3. Te placki wyglądają bardzo pyszne. Ciekawie czy one tak smakują jak wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że smakują jeszcze lepiej. Domownicy byli uraczeni :)

      Usuń
  4. Pierwszy raz z sojonezem mam styczność :D I jak udał się coś wygrać w konkursie princes?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sojonez to jeden z lepszych sosów z jakim miałam styczność :) Mały upominek,ale zawsze to miło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...