13 maja 2018

Paprykarz z tuńczyka


Kochani, pogoda całkowicie sprzyja biesiadowaniu i biwakowaniu na świeżym powietrzu! Bierzmy nasze rowery "pod pachę", pakujmy plecaki domowymi pysznościami i wyruszajmy w podróż! W końcu od czego mamy weekendy? :) A co najbardziej kojarzy się z podróżami/wędrówkami? Czy nie przychodzi Wam na myśl właśnie paprykarz? Jeśli tak jak ja, nie byliście nigdy jego zwolennikami to po zrobieniu tego całkowicie zmienicie swoje nastawienie! Gwarantuję i zachęcam do próbowania! W 100% naturalny, pyszny i odżywczy!

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 40g ryżu
  • 100g marchewki 
  • 70g czerwonej papryki 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
 Przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystudzenia. 
  2. Tuńczyka wyjmujemy z puszki, rozdrabniamy i także odcedzamy. 
  3. Paprykę, marchew, cebule oraz czosnek po wstępnej obróbce wrzucamy do kielicha z ostrzem "S" i rozdrabniamy. Następnie szklimy nasze warzywa na 2 łyżkach oleju kokosowego lub innego tłuszczu, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.  
  4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy rybę wraz z koncentratem i całość gotujemy, aż wszystko zgęstnieje i odparuje. Na sam koniec dodajemy ryż oraz przyprawy. Dokładnie łączymy, ewentualnie jeszcze smakujemy i doprawiamy. Po ostudzeniu trzymamy w lodówce.Paprykarz smakuje najlepiej po około 4h.  Smacznego! 

 
Przepis dołączam do akcji #MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes


2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na paprykarz, wygląda obłędnie Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...