4 maja 2018

Pełnoziarnista tarta nicejska


Kochani, nawet nie wiecie jak długo czekałam by móc podzielić się z Wami przepisem na wytrawna tartę, która będzie: łatwa w przygotowaniu, wartościowa pod względem odżywczym, sycąca i jednocześnie lekka, a do tego prezentująca się najlepiej jak to tylko możliwe :)
Dlatego dziś proponuje Wam tartę nicejską na spodzie pełnoziarnistym, z dużą ilością tuńczyka i sosu pomidorowego! :)

Składniki:
ciasto:
  • 150g mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • około 5 łyżek zimnej wody
  • 1 żółtko lub nieco więcej wody 
sos pomidorowy:
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
nadzienie:
  • sos pomidorowy (przepis powyżej)
  • 140g tuńczyka
  • 125g mozzarelli
  •  1/2 cebuli
  • 10 filecików anchois
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
sos:
  • 100ml oleju ryżowego
  • 1 łyżka syropu ryżowego/z agawy/ miodu
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sok z 1/3 cytryny
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pęczek natki pietruszki
  • gorąca woda 
Przygotowanie:
  1. Zagniatamy kruche ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy, a następnie tworzymy zbite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy do 30 minut. Po tym czasie wylepiamy dno formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Spód podpiekamy w 200 stopniach z funkcją termoobiegu przez 15 minut.
  2. Sos pomidorowy: cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojony seler naciowy oraz przeciśnięty czosnek. Po 5 minutach wlewamy passate. Całość dusimy do momentu, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty. Doprawiamy go wyłączenie solą i pieprzem. Odstawiamy i szykujemy pozostałe składniki nadzienia.
    Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Natkę i cebulę siekamy. 
  3. Dip:Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w kielichu blendera i łączymy. Na koniec dolewamy powoli gorącej (!) wody by uzyskać pożądaną konsystencję.Odstawiamy do schłodzenia. 
  4. Na podpieczony spód wykładamy: sos pomidorowy, mozzarellę,cebulę, anchois oraz tuńczyka i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wylewamy na ciasto jajko- najpierw starajmy się rozprowadzić białko, a później żółtko. Ciasto pieczemy jeszcze około 2 minut do momentu ścięcia się białka. 
  5. Tartę podajemy posypaną natką pietruszki oraz z przygotowanym sosem. Smacznego! 
  6.  




Przepis dołączam do akcji #MasterTuńczyk :)

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...