14 czerwca 2017

Ciastka kokosowe z fasoli


Czy dla Was ten pomysł też wydaje się dziwny i nietypowy? Dla mnie z początku właśnie tak było. Lubię fasolę, ale żeby zaraz dodawać ją do wypieków? Oj daleka byłam od takich eksperymentów, chociaż zawsze mnie kusiły. Muszę Wam powiedzieć, że ten składnik-chociaż pełni główną rolę- nie jest w ogóle wyczuwalny. Został zahamowany przez dodatek masła orzechowego oraz wiórków kokosowych, więc śmiało możecie je przygotowywać i robić test na waszych bliskich, czy faktycznie są w stanie stwierdzić co się w nich ukrywa :)

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli (tj.350g ugotowanej)
  • 50g syropu z agawy
  • 30g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100g mąki kokosowej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka sody 
Przygotowanie: 
  1. Do kielicha blendera przesypujemy ugotowaną fasole. Dodajemy olej kokosowy, syrop z agawy oraz masło orzechowe i dokładnie rozdrabniamy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i mieszamy za pomocą łyżki.
  2. Z gotowej masy formujemy płaskie ciasteczka, układając je w niewielkich odstępach. 
  3. Pieczemy je w 180 stopniach przez 20 minut- powinny być delikatnie zarumienione. Przechowujemy w zamkniętym pojemniczku do 7 dni lub w lodówce do 10 dni. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Ciasto z fasoli już robiłam, ale ciasteczek nigdy :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, te ciasteczka wyglądają naprawdę wspaniale. Koniecznie będe musiała je przyrządzić!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...