Ciastka kokosowe z fasoli
czerwca 14, 2017
8
biała fasola
,
Masło orzechowe
,
mąka kokosowa
,
syrop z agawy
,
wegańskie słodkości
,
wiórki kokosowe
Czy dla Was ten pomysł też wydaje się dziwny i nietypowy? Dla mnie z początku właśnie tak było. Lubię fasolę, ale żeby zaraz dodawać ją do wypieków? Oj daleka byłam od takich eksperymentów, chociaż zawsze mnie kusiły. Muszę Wam powiedzieć, że ten składnik-chociaż pełni główną rolę- nie jest w ogóle wyczuwalny. Został zahamowany przez dodatek masła orzechowego oraz wiórków kokosowych, więc śmiało możecie je przygotowywać i robić test na waszych bliskich, czy faktycznie są w stanie stwierdzić co się w nich ukrywa :)
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (tj.350g ugotowanej)
- 50g syropu z agawy
- 30g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100g mąki kokosowej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka sody
- Do kielicha blendera przesypujemy ugotowaną fasole. Dodajemy olej kokosowy, syrop z agawy oraz masło orzechowe i dokładnie rozdrabniamy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i mieszamy za pomocą łyżki.
- Z gotowej masy formujemy płaskie ciasteczka, układając je w niewielkich odstępach.
- Pieczemy je w 180 stopniach przez 20 minut- powinny być delikatnie zarumienione. Przechowujemy w zamkniętym pojemniczku do 7 dni lub w lodówce do 10 dni. Smacznego :)
Wyglądają naprawdę pysznie☺
OdpowiedzUsuńZapewniam, że takie są :)
UsuńCiasto z fasoli już robiłam, ale ciasteczek nigdy :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow, te ciasteczka wyglądają naprawdę wspaniale. Koniecznie będe musiała je przyrządzić!
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńPochrupałabym takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńNic trudnego- wystarczy upiec! :)
Usuń