9 czerwca 2017

Ciasto drożdżowe (bardzo puszyste)


Lato sprzyja wypiekom i proszę nie mówić, że za gorąco, za duszno...narzekamy,ale domową bułkę, ciasto lub właśnie drożdżowca każdy z chęcią by zjadł! Początkowo truskawki miały się znaleźć w cieście, pokryte kruszonką,ale są tak pyszne, że szkoda było w ten sposób wykorzystywać nasz pierwszy w tym roku zbiór :) Zamiast tego kroję je w grube plastry i obsypuje cukrem, nie ma nic lepszego na letnie popołudnia!

Składniki:
  • 550-600g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 50g drobnego cukru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • kruszonka: 150g mąki pszennej,90g masła,40g cukru pudru 
Przygotowanie:
  1.  Przygotowujemy zaczyn: Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy niewielka ilością mleka i rozcieramy. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Blenderem ubijamy masę z jajek, żółtek oraz cukru. 
  3. W dużym garnku umieszczamy przesianą mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli. Następnie powoli wlewamy zaczyn, masę jajeczną oraz roztopione masło i podgrzane mleko. Całość powoli i dokładnie łączymy, aż zaczną wydzielać się pęcherzyki gazu. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  4. Przygotowujemy kruszonkę poprzez połączenie ze sobą wszystkich składników. Jeśli jest zbyt mokra należy dodać jeszcze trochę mąki. Odstawiamy na bok. 
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto "uderzamy" pięścią w celu pozbycia się pęcherzyków gazu. Przekładamy je do przygotowanej blachy. wierzch smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką (obficie).
  6. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Zajadamy po wystudzeniu z masłem i truskawkami! Smacznego :) 



16 komentarzy:

  1. O mniam! Z truskawkami i dobrą kawą mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra kawa najlepiej świeżo wypalana - świeża jak to ciasto :o) https://swiezowypalana.pl/

      Usuń
  2. Drożdżowe wypieki bardzo lubię :) Pysznie wygląda ta drożdżóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie sprawdzić jak smakuje! :)

      Usuń
  3. Ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych. Twoja drożdżówka aż wylewa się z formy, poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę-częstuj się! Tak, troszkę jej się wyrosło :D

      Usuń
  4. Hej, świetne ciasto, wygląda naprawdę super apetycznie! Muszę je przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Jestem pewna,że będzie smakować :)

      Usuń
  5. Uwielbiam ciasto drożdżowe :D A twoje wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i ja drożdżowe ciacho.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...