19 czerwca 2017

Maślane ciastka z żurawiną

Tym razem coś dla miłośników tradycyjnych, krucho-maślanych wypieków. Jednak by osiągnąć sukces w ich przygotowywaniu koniecznie musicie użyć prawdziwego masła (minimum 83% tłuszczu!) oraz cukru pudu (żaden cukier drobny nie wchodzi w grę). Zmrożone ciasteczka nie będę się rozpadać, jeśli przy krojeniu użyjecie ostrego noża. Skoro już wszystko macie przygotowane to zabieramy się do pieczenia! :) 
Popołudnie z takimi ciastkami, kawą i miłym towarzystwem to popołudnie idealne! :)

Składniki:


  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g  cukru pudru
  • 50 g suszonej żurawiny
 Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i dosypujemy mąkę, dalej ucieramy ciasto mikserem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Całość zagniatamy.
  2. Tworzymy dwa wałeczki, które owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do zamrażalnika. 
  3. Schłodzone wałeczki kroimy ostrym nożem na plasterki. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
  4. Ciastka pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Przechowujemy do 10dni. Smacznego. 


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...