Maślane ciastka z żurawiną
Tym razem coś dla miłośników tradycyjnych, krucho-maślanych wypieków. Jednak by osiągnąć sukces w ich przygotowywaniu koniecznie musicie użyć prawdziwego masła (minimum 83% tłuszczu!) oraz cukru pudu (żaden cukier drobny nie wchodzi w grę). Zmrożone ciasteczka nie będę się rozpadać, jeśli przy krojeniu użyjecie ostrego noża. Skoro już wszystko macie przygotowane to zabieramy się do pieczenia! :)
Popołudnie z takimi ciastkami, kawą i miłym towarzystwem to popołudnie idealne! :)
Składniki:
Popołudnie z takimi ciastkami, kawą i miłym towarzystwem to popołudnie idealne! :)
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 3 łyżki mleka
- 220 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 50 g suszonej żurawiny
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i dosypujemy mąkę, dalej ucieramy ciasto mikserem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Całość zagniatamy.
- Tworzymy dwa wałeczki, które owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do zamrażalnika.
- Schłodzone wałeczki kroimy ostrym nożem na plasterki. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
- Ciastka pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Przechowujemy do 10dni. Smacznego.
Mmm pychotka.:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Dzięki ;)
UsuńDziękuję i potwierdzam, że takie są :)
OdpowiedzUsuń