4 czerwca 2017

Ciasteczka jaglano-figowe (wegańskie)

Początek tygodnia wymaga zdrowego wzmocnienia. Dziś mogę Wam zaproponować jaglane ciasteczka, które z każdym dniem są tylko lepsze! Kaszę jaglaną zazwyczaj jem na śniadanie, ale kiedy brakuje czasu to te ciasteczka są dla mnie dobrą alternatywą. Do tego zielony koktajl w dłoń i mogę ruszać na uczelnię. A jakie są Wasze sposoby na szybkie, ale zdrowe śniadanie? :)

Składniki:
/10 sztuk/



  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 6 sztuk suszonych fig 
  • 5 łyżek posiekanych migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  •  garść płatków migdałów (do dekoracji)
  • 1 łyżka syropu migdałowego (opcjonalnie)
 Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Figi zalewamy wrzątkiem i moczymy przez około 15 minut. 
  2. Ugotowaną kasze miksujemy razem z figami ręcznym blenderem na gładką masę, dodajemy posiekane migdały, syrop i olej kokosowy – porządnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aż ostygnie. Z gęstej masy formujemy kulki, które spłaszczamy i posypujemy płatkami. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 25 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Trzymamy w słoiczku do 10 dni. Smacznego!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...