Ciasteczka jaglano-figowe (wegańskie)
Początek tygodnia wymaga zdrowego wzmocnienia. Dziś mogę Wam zaproponować jaglane ciasteczka, które z każdym dniem są tylko lepsze! Kaszę jaglaną zazwyczaj jem na śniadanie, ale kiedy brakuje czasu to te ciasteczka są dla mnie dobrą alternatywą. Do tego zielony koktajl w dłoń i mogę ruszać na uczelnię. A jakie są Wasze sposoby na szybkie, ale zdrowe śniadanie? :)
Składniki:
/10 sztuk/
Składniki:
/10 sztuk/
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 6 sztuk suszonych fig
- 5 łyżek posiekanych migdałów
- 2 łyżki oleju kokosowego
- garść płatków migdałów (do dekoracji)
- 1 łyżka syropu migdałowego (opcjonalnie)
- Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Figi zalewamy wrzątkiem i moczymy przez około 15 minut.
- Ugotowaną kasze miksujemy razem z figami ręcznym blenderem na gładką masę, dodajemy posiekane migdały, syrop i olej kokosowy – porządnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aż ostygnie. Z gęstej masy formujemy kulki, które spłaszczamy i posypujemy płatkami. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez 25 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Trzymamy w słoiczku do 10 dni. Smacznego!
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciasteczka :) Mniam... :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypieku :)
Usuń