23 kwietnia 2017

Chleb bananowo-cukiniowy


Nie trudno zauważyć, że na blogu pojawia się kolejny raz przepis na chlebek bananowy, jednak miejcie na uwadze, że za każdym razem jest on zupełnie inny. Nie jest to kwestia zmiany przypraw, ale zupełna różnica w używanych produktach. Dziś wykorzystałam mąkę żytnią oraz najważniejszy składnik (dla mnie był to eksperyment), czyli cukinię! Dzięki temu chlebek możemy jeść z  białym serem i dżemem,ale także z dodatkiem żółtego sera i pomidorów- uwierzcie mi, że takie połączenia są pyszne. Kolejnym atutem były orzechy- koniecznie brazylijskie, ponieważ nadają przyjemną chrupkość :) Mam nadzieję, że skusicie się na taki owocowo-warzywny eksperyment i przyznacie mi rację, że warto! :)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sodki oraz proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 10 orzechów brazylijskich 
Przygotowanie:
  1.  Suche składniki łączymy w misce.
  2. Banany rozgniatamy, dodajemy jajko, olej oraz cukier i dokładnie miksujemy. Stopniowo wsypujemy wcześniej przygotowaną suchą mieszankę. Na sam koniec dodajemy cukinie oraz posiekane orzechy i łączymy za pomocą łyżki.
  3. Przygotowaną masę przelewamy do keksówki. Chlebek pieczemy w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 60 minut lub do momentu "suchego patyczka". Podajemy po wystudzeniu z ulubionymi dodatkami. Smacznego. 



4 komentarze:

  1. Ciasto z bananem bardzo lubię, z cukinią również, ale jedno i drugie razem to dla mnie nowość :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam- chyba najlepszy chlebek bananowy jaki udało mi się upiec :>

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Można z samym masłem, ale doskonale sprawdzi się też biały lub żółty ser, a także powidła śliwkowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...