Obłędnie kruche i maślane

Kochani! Wiem,że powinnam tu szaleć z babkami i innymi mazurkami, ale na to jeszcze przyjdzie czas! Póki co nie mogłam nie podzielić się z Wami tymi cudownymi ciastkami, które podbiły nie tylko moje serce, ale i moich bliskich. Kruche, maślane, doskonałe. Mogłabym je piec za każdym razem kiedy włączam piekarnik i uwierzcie mi, że jeszcze mi się nie znudziły! Można robić różne wariacje- zamienić połowę mąki pszennej np. na owsianą, zamiast czekolady dodać rodzynki, podkręcić smak syropem lub innym aromatem lub obsypać wierzch wiórkami kokosowymi. Każda z tych opcji została u mnie przetestowana i wciąż mi mało, więc z pewnością jeszcze trochę eksperymentów będzie! Mam nadzieję, że też Wam posmakują :)

Składniki:
  • 200g masła
  • 60g drobnego cukru 
  • 30g cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka syropu waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 420g mąki pszennej
  • około 100g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 
Przygotowanie:
  1. W misce ucieramy na puszysty krem (około 8 minut!) masło z dodatkiem białego oraz trzcinowego cukru. Kiedy całość jest porządnie ubita dodajemy żółtko i dalej ucieramy. Stopniowo dosypujemy wcześniej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dla dodatkowej słodyczy proponuję dodać łyżkę syropu waniliowego/kokosowego/orzechowego. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i łączymy za pomocą łyżki. 
  2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy po kawałku przygotowanej masy, tworzymy kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Układamy w niewielkich odstępach. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu czekamy, aż wystygną i wówczas możemy schować je do szklanego słoika- przechowujemy do 10dni. Smacznego :)



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger