11 kwietnia 2017

Rogaliki krucho-drożdżowe

W tym roku na naszym Wielkanocnym stole z pewnością pojawią się te rogaliki- szybkie w przygotowaniu i bardzo wciągające! Do tego stopnia, że bliscy najchętniej schowaliby je wszystkie dla siebie, więc to chyba najlepsza rekomendacja, która zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy :) Mam nadzieję, że taka mini przekąska posmakuje i Wam. Jeśli chodzi o nadzienie to istnieje pełna dowolność- u mnie pojawiły się, aż 3 wariacje- marmolada, kokosowe mascarpone oraz krem z białej czekolady. Która najlepsze? Oceńcie sami :)


Składniki:
  • 0,5kg mąki pszennej 
  • 50g drożdży 
  • 250g masła 
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki cukru waniliowego 
  •  marmolada/ krem czekoladowy/ ser mascarpone 
 Przygotowanie:
  1. W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę letniego mleka, 2 łyżki mąki oraz łyżeczkę zwykłego cukru. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2.  W dużym naczyniu umieszczamy mąkę, robimy dołek i dodajemy wszystkie pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Energicznie zarabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość tłuste, ale nie może nam się lepić do rąk.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy po kawałku ciasta na okrągły, cienki placek. Smarujemy go marmoladą i kroimy na 8 części (jak pizzę). Następnie zawijamy ku wierzchołkowi. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. 



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...