Rogaliki krucho-drożdżowe
W tym roku na naszym Wielkanocnym stole z pewnością pojawią się te rogaliki- szybkie w przygotowaniu i bardzo wciągające! Do tego stopnia, że bliscy najchętniej schowaliby je wszystkie dla siebie, więc to chyba najlepsza rekomendacja, która zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy :) Mam nadzieję, że taka mini przekąska posmakuje i Wam. Jeśli chodzi o nadzienie to istnieje pełna dowolność- u mnie pojawiły się, aż 3 wariacje- marmolada, kokosowe mascarpone oraz krem z białej czekolady. Która najlepsze? Oceńcie sami :)
Składniki:
Składniki:
- 0,5kg mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250g masła
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru waniliowego
- marmolada/ krem czekoladowy/ ser mascarpone
- W miseczce kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę letniego mleka, 2 łyżki mąki oraz łyżeczkę zwykłego cukru. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- W dużym naczyniu umieszczamy mąkę, robimy dołek i dodajemy wszystkie pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Energicznie zarabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość tłuste, ale nie może nam się lepić do rąk.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy po kawałku ciasta na okrągły, cienki placek. Smarujemy go marmoladą i kroimy na 8 części (jak pizzę). Następnie zawijamy ku wierzchołkowi. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Takie rogaliki to ja rozumiem :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUrocze rogaliki, zjadłabym, gdybym mogła ;)
OdpowiedzUsuń