Krem chrzanowy
Kolejna przerwa nadeszła, oby pogoda w tym czasie również zdążyła do nas przywędrować! Myślałam, że to koniec z rozgrzewającymi zupami,ale jednak nie. Dziś proponuję Wam krem chrzanowy- uniwersalny bo sprawdzi się przy wielu okazjach i tak jak wspomniałam- rozgrzewający po ciężkim i wietrznym dniu, których ostatnio nigdzie nie brakuje. Jest bardzo sycący szczególnie, kiedy dorzucicie do niego jajko ugotowane na twardo lub plastry grillowanego wędzonego tofu! Trochę zieleniny i gotowe, chętni? :)
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 3 duże pietruszki
- ½ selera dużego
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 3 litry wody
- około 200 g chrzanu ze słoika
- 3 ząbki czosnku
- sól oraz czarny pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- do podania (koperek, pietruszka, pestki dyni prażone – dowolnie!)
Przygotowanie
- Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
- Pietruszkę,ziemniaki, seler i seler naciowy obieramy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dolewamy około 3 litrów wody i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy połowę chrzanu ze słoika.
- Miksujemy zupę blenderem ręcznym. Próbujemy i dodajemy pozostałą część chrzanu
- Zupę podajemy z dowolnymi dodatkami- u mnie prażone pestki dyni oraz rzeżucha. Smacznego.
Mniam. Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNa taki kremik to bym się skusiła :) Bardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńNic trudnego, chwila i gotowe :)
UsuńMmm.... pyszna musiała być ta zupka :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że tak właśnie było ;)
UsuńWygląda apetycznie, bardzo lubię zupy chrzanowe :)
OdpowiedzUsuńŚmiało próbuj czy Ci zasmakuje moja wersja :)
UsuńSmacznie wygląda :) mam do Pani prośbę proszę zrobić zielone carry ewentualnie czerwone.Myślę że w Pani wydaniu będzie przepyszne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję :)takie słowa mobilizują- z pewnością takie danie się pojawi :)
Usuń