13 marca 2017

Maślane ciasteczka owsiane


Ochotę na domowe wypieki mam zawsze! I chociaż w tygodniu nie mam możliwości na wypiekanie, wynagradzam to sobie w weekendy- wówczas piekarnik chodzi nawet przez parę godzin, a dom wypełnia się cudownym aromatem. Ze względu na wyjazdy potrzebuję wypieków, które przetrwają przynajmniej ten pierwszy tydzień :) Z pomocą przychodzą różne ciasteczka typu "pieguski"- bez zbędnych dodatków. Dziś zdrowsza wersja bo
z wykorzystaniem mąki owsianej, ale spokojnie nie zabrakło także dawki cukru
i ulubionej czekolady! Chętni?


Składniki:
  • 200g mąki owsianej
  • 50g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g masła
  • jajko
  • 1/3 szklanki kefiru 
  • dodatkowo: czekolada o smaku masła orzechowego 
 Przygotowanie:
  1.  Masło z cukrem ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy. Na końcu dodajemy kawałki pokrojonej czekolady.
  2.  Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formujemy ciasteczka. Pieczemy je w 170 stopniach (opcja: góra-dół) przez 15 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygną i stwardnieją. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełeczku.





8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...