Maślane ciasteczka owsiane
Ochotę na domowe wypieki mam zawsze! I chociaż w tygodniu nie mam możliwości na wypiekanie, wynagradzam to sobie w weekendy- wówczas piekarnik chodzi nawet przez parę godzin, a dom wypełnia się cudownym aromatem. Ze względu na wyjazdy potrzebuję wypieków, które przetrwają przynajmniej ten pierwszy tydzień :) Z pomocą przychodzą różne ciasteczka typu "pieguski"- bez zbędnych dodatków. Dziś zdrowsza wersja bo
z wykorzystaniem mąki owsianej, ale spokojnie nie zabrakło także dawki cukru
i ulubionej czekolady! Chętni?
Składniki:
- 200g mąki owsianej
- 50g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g masła
- jajko
- 1/3 szklanki kefiru
- dodatkowo: czekolada o smaku masła orzechowego
- Masło z cukrem ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy. Na końcu dodajemy kawałki pokrojonej czekolady.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formujemy ciasteczka. Pieczemy je w 170 stopniach (opcja: góra-dół) przez 15 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygną i stwardnieją. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełeczku.
Pyszności ☺
OdpowiedzUsuńOwies uwielbiam, a słowo "maślane" działa na mnie hipnotyzująco, więc takie ciacha pochłonęłabym bez opamiętania :D
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę :)
Usuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuńwow! wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglądają, uwierz! :)
Usuń