Ciasteczka pełne zdrowia i nasion
marca 31, 2017
2
banan
,
chia
,
Ciasteczka
,
Masło orzechowe
,
mąka jaglana
,
mąka kokosowa
,
ostropest
Jak już Wam wspominałam, obecnie "na topie" są w mojej kuchni banany oraz wszelkie słodkości z nimi związane. Dziś kolejna odsłona w postaci ciasteczek. Brzmi zwyczajnie? To tylko pozory! Ciasteczka zawierają w sobie dużo cennych nasion o korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach. Niechętnie wykorzystywany w kuchni ostropest czy mielony len w takich wypiekach sprawdzi się znakomicie. Dodatkowo siemię zastąpi nam jajko, więc weganie mogą jeść je do woli! Z cukru można zrezygnować całkowicie na rzecz dojrzałych owoców, a mąkę pszenną zastąpić każdą inną, którą posiadamy w domu lub znajdziemy na sklepowych półkach- sprawdzi się jaglana, kokosowa, kukurydziana, a nawet z ciecierzycy. Istotne, aby masa była zbita- to główny punkt w przygotowaniu tych ciastek. Zaczynamy :)
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki mielonego lnu
- 2 łyżki mielonego ostropestu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 dojrzały banan
- 1/3 mango
- 1 łyżka oleju kokosowego
- W małej misce przy pomocy blendera rozdrabniamy banana z mango, masłem orzechowym oraz olejem kokosowym. Stopniowo dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy je za pomocą łyżki. Syrop z agawy należy dodać na sam koniec, jeśli stwierdzimy, że masa jest dla nas za mało słodka.
- Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Pieczemy je 15 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Przechowujemy w pudełeczku nawet do tygodnia (uwaga: muszą się wówczas znajdować w lodówce). Smacznego.
Wyglądają bardzo apetycznie i na pewno są mega smaczne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń