31 marca 2017

Ciasteczka pełne zdrowia i nasion

Jak już Wam wspominałam, obecnie "na topie" są w mojej kuchni banany oraz wszelkie słodkości z nimi związane. Dziś kolejna odsłona w postaci ciasteczek. Brzmi zwyczajnie? To tylko pozory! Ciasteczka zawierają w sobie dużo cennych nasion o korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach. Niechętnie wykorzystywany w kuchni ostropest czy mielony len w takich wypiekach sprawdzi się znakomicie. Dodatkowo siemię zastąpi nam jajko, więc weganie mogą jeść je do woli! Z cukru można zrezygnować całkowicie na rzecz dojrzałych owoców, a mąkę pszenną zastąpić każdą inną, którą posiadamy w domu lub znajdziemy na sklepowych półkach- sprawdzi się jaglana, kokosowa, kukurydziana, a nawet z ciecierzycy. Istotne, aby masa była zbita- to główny punkt w przygotowaniu tych ciastek. Zaczynamy :)

 Składniki:
  • 5 łyżek mąki kokosowej 
  • 2 łyżki mąki jaglanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki mielonego lnu 
  • 2 łyżki mielonego ostropestu 
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 1 dojrzały banan 
  • 1/3 mango 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
Przygotowanie:
  1.  W małej misce przy pomocy blendera rozdrabniamy banana z mango, masłem orzechowym oraz olejem kokosowym. Stopniowo dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy je za pomocą łyżki. Syrop z agawy należy dodać na sam koniec, jeśli stwierdzimy, że masa jest dla nas za mało słodka. 
  2. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Pieczemy je 15 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Przechowujemy w pudełeczku nawet do tygodnia (uwaga: muszą się wówczas znajdować w lodówce). Smacznego.




      Wysmakowane śniadania

      2 komentarze:

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...