Żytni chlebek bananowy
marca 27, 2017
4
banan
,
chleb
,
Cynamon
,
masło kokosowe
,
Masło orzechowe
,
mąka owsiana
,
mąka żytnia
,
serek homogenizowany
Od kiedy polubiłam się z tymi owocami (bananami) to chętniej zaczęłam je wykorzystywać rożnego rodzaju wypiekach- ciasta, ciasteczka, chleb czy owoce pod kruszonką. Są one pysznym i wartościowym dodatkiem, a także naturalną substancją słodząca. Nie trzeba się tylko ograniczać do omletów i owsianek- warto trochę urozmaicać swoje wypieki! Chlebek dodatkowo obsypałam owsianą kruszonką, więc możecie ten wypiek traktować nie tylko jako formę śniadaniową, ale także deserową- przecież jedno nigdy nie wyklucza drugiego :) Z dodatkiem powideł śliwkowych lub białego sera macie jedne z lepszych i domowych kanapek! Chętni?
Składniki:
kruszonka:
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 60g płatków owsianych
- 65g mąki żytniej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki masła orzechowego
- 125g serka homogenizowanego bananowego
kruszonka:
- 1/2 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80g masła
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- W misce rozdrabniamy banany, dodajemy jajka, żółtko, serek. W garnuszku rozpuszczamy masło orzechowe z olejem kokosowym i dodajemy do płynnych składników. Dosypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- W osobnej misce przygotowujemy kruszonkę poprzez złączenie ze sobą wszystkich składników- ma wyjść zbite ciasto. Tak przygotowaną kruszonką obsypujemy chlebek.
- Całość pieczemy w 170 stopniach przez 50minut lub do momentu "suchego patyczka". Zajadamy po wystudzeniu.
Jejku, jak za mną chodzi... na mące żytniej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńRaz, dwa i gotowy! Zachęcam :)
UsuńZapowiada się super! Koniecznie przetestuję. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji wysmakowanych śniadanek. Kasia z www.wysmakowane.pl
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń