27 marca 2017

Żytni chlebek bananowy

Od kiedy polubiłam się z tymi owocami (bananami) to chętniej zaczęłam je wykorzystywać rożnego rodzaju wypiekach- ciasta, ciasteczka, chleb czy owoce pod kruszonką. Są one pysznym i wartościowym dodatkiem, a także naturalną substancją słodząca. Nie trzeba się tylko ograniczać do omletów i owsianek- warto trochę urozmaicać swoje wypieki! Chlebek dodatkowo obsypałam owsianą kruszonką, więc możecie ten wypiek traktować nie tylko jako formę śniadaniową, ale także deserową- przecież jedno nigdy nie wyklucza drugiego :) Z dodatkiem powideł śliwkowych lub białego sera macie jedne z lepszych i domowych kanapek! Chętni?

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany 
  • 1 żółtko 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 60g płatków owsianych 
  • 65g mąki żytniej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 125g serka homogenizowanego bananowego 

 kruszonka:
  • 1/2 szklanka płatków owsianych  
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 80g masła
  • 1/2 szklanki mąki owsianej 
Przygotowanie:
  1. W misce rozdrabniamy banany, dodajemy jajka, żółtko, serek. W garnuszku rozpuszczamy masło orzechowe z olejem kokosowym i dodajemy do płynnych składników. Dosypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.  Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. W osobnej misce przygotowujemy kruszonkę poprzez złączenie ze sobą wszystkich składników- ma wyjść zbite ciasto. Tak przygotowaną kruszonką obsypujemy chlebek.
  3. Całość pieczemy w 170 stopniach przez 50minut lub do momentu "suchego patyczka". Zajadamy po wystudzeniu. 





      Wysmakowane śniadania

      4 komentarze:

      1. Jejku, jak za mną chodzi... na mące żytniej jeszcze nie próbowałam :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Zapowiada się super! Koniecznie przetestuję. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji wysmakowanych śniadanek. Kasia z www.wysmakowane.pl

        OdpowiedzUsuń

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...